+385 99 4574631 +385 91 1882288 | USA +1 917 214 8165 | e-mail: info@plazmasaal.hr

Informacije o zdravlju skrivene u našoj kosi

Informacije o zdravlju skrivene u našoj kosi

Počnimo s osnovama. Kosa je proteinska nit koja raste iz folikula u dermisu (sloj u našoj koži). Dlaka je jedna od najvažnijih karakteristika svih sisavaca. Ljudsko tijelo, osim dijelova gole kože, prekriveno je folikulima koji stvaraju tip kose. Najčešći interes za kosu usmjeren je na rast kose, tipove kose i njegu kose, ali kosa je također važan biomaterijal u kojem se skriva mnoštvo zdravstvenih informacija.

Jeste li znali da kosa raste otprilike 1 cm mjesečno, a ostaje na glavi 2-6 godina prije nego što ispada! Dakle, jedan uzorak kose okuplja i pohranjuje sve vrste informacija o nama. Na primjer, kosa osovina apsorbira i akumulira kemikalije i sve toksine kojima je naše tijelo izloženo (npr. Hrana, voda, zrak, okoliš).

 

Od čega se kosa sastoji?

Kosu čine folikuli dlake i dlaka tj. vlas. Vlas je dio koji se proteže izvan kože, sastoji se od sljedećih dijelova:
Medula – jezgra glikogena (šećera) i citrulina (aminokiselina) slična saću
Cortex – tvrdi keratin, proteinski sloj koji okružuje medulu
Kutikula – vanjski zaštitni sloj koji kosi daje sjaj

Korteks i kutikula sadrže i pigment zvan melanin, koji određuje boju vaše kose. Međutim, da bi normalno rasla, kosi je potrebno više od bjelančevina. Ovo su vitalne hranjive tvari koje pomažu kosi da raste dugo i snažno:

Biotin

Biotin je oblik vitamina B topiv u vodi, također poznat kao vitamin B7 ili ponekad „vitamin H“. Biotin podržava rast kose metaboliziranjem aminokiselina iz hrane. Aminokiseline čine gradivne dijelove proteina i tako pomažu u stvaranju keratina u kosi. Biotin također pomaže poboljšati čvrstoću i otpornost korteksa kako bi obranio kosu od oštećenja okoliša.

Željezo

Željezo je potrebno za rast kose, jer pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ona dostavljaju kisik i hranjive tvari u folikule dlake, opskrbljujući ih potrebnim materijalima za potporu rasta kose. Gubitak kose često je simptom anemije nedostatka željeza.

Vitamin C

Vitamin C pomaže tijelu da upije željezo i na taj način osigurava da tijelo ima odgovarajuće crvene krvne stanice za podršku rastu kose. Vitamin C je također moćan antioksidans i štiti folikule kose od oštećenja slobodnih radikala koji doprinose promjeni boje, pa čak i gubitka kose.

Cink

Cink podržava proizvodnju DNA koja je potrebna za podjelu svih stanica, uključujući stanice folikula dlake, pa je time važan za rast kose. Cink također pomaže u ravnoteži hormona, što je korisno jer neuravnoteženi hormoni mogu biti glavni faktor u nekim vrstama gubitka kose, posebno kod žena. Bez dovoljno cinka, proteinska struktura folikula dlake može se pogoršati, uzrokujući propadanje kose.

Niacin

Niacin je još jedan B vitamin koji je neophodan za zdrav rast kose. Niacin (vitamin B3) pomaže popraviti DNK u stanicama folikula dlake. DNK govori svim stanicama, uključujući one u folikulima kose, kako se ponašati, tako da bez dovoljno niacina folikuli ne mogu učinkovito proizvesti kosu.

 

Zašto je željezo bitno?

Željezo je mineral i bitan element za proizvodnju krvi. Oko 70% željeza u vašem tijelu nalazi se unutar crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), zvanih hemoglobin, a u mišićnim stanicama naziva se mioglobin. Hemoglobin je neophodan za prijenos kisika iz pluća kroz vaše tijelo putem cirkulacije krvi. Mioglobin u mišićnim stanicama prihvaća, skladišti, transportira i oslobađa kisik.

Željezo je prirodno dostupno u hrani koju jedemo, a u ljudskoj prehrani postoje dvije glavne vrste željeza – hem željezo, koje dolazi iz životinjskih proteina, dok ne-hem željezo dolazi iz biljaka. Vaše tijelo lakše apsorbira hem željezo. Naš spol i dob utječu na naše potrebe za svakodnevnim unosom željeza.

 

Zahvaljujući feromagnetizmu, željezo privlači informacije

Feromagnetizam je osnovni mehanizam pomoću kojeg određeni materijali (poput željeza) tvore trajne magnete ili ih privlače magneti. U fizici se razlikuje nekoliko različitih vrsta magnetizma. Feromagnetizam (uz ferimagnetizam sličnog učinka) predstavlja najjači tip i odgovoran je za uobičajeni fenomen magnetizma koji se susreće u svakodnevnom životu.

Moramo znati da postoji razlika između željeza u krvi i željeza kao metala. Glavna razlika je kako su raspoređeni. Željezo u metalu tvori kristalnu strukturu. Željezo u našem tijelu sadrži dva proteina koja se nazivaju hemoglobin i mioglobin. Oba su izrađena od istog atoma željeza. Hemoglobin nam je potreban kako prenosio kisik u krvi. Molekula hemoglobina sadrži željezo u svojoj molekularnoj strukturi koja je potpuno isti kemijski element kao i metal.

Tridesetih godina prošlog stoljeća ustanovljeno je da hemoglobin ima magnetska svojstva koja se razlikuju ovisno o tome nosi li kisik ili ne. Kad hemoglobin ne nosi kisik osjetljiviji je od krvi s kisikom. Tek se u posljednjih petnaestak godina ta razlika u magnetskim svojstvima koristi u istraživanju magnetske rezonancije (MRI). MRI koristi vrlo snažno magnetsko polje, tako da se može otkriti ta razlika u magnetskim svojstvima kisika i deoksigeniranog hemoglobina u krvi.

 

Ljudska tijela su magnetska

Da bismo bolje razumjeli kako tijelo djeluje i reagira na magnetska polja, moramo znati koliko su naša tijela elektromagnetska. Vlastita unutarnja magnetska polja generirana su izvanrednom količinom unutarnjih električnih aktivnosti koje održavaju naša tijela živima. Ta biomagnetna polja međusobno djeluju sa svim ostalim magnetskim poljima na planeti i kontroliraju našu osnovnu kemiju.
Tijelo odrasle osobe se sastoji od preko 70 bilijuna pojedinih stanica, i to ne računajući milijune bakterija koje nosimo u našim crijevima. Svaka od tih stanica svake sekunde provodi nekoliko tisuća metaboličkih procesa. Da bi ta razina složenosti nesmetano funkcionirala, mora postojati velika komunikacija između i unutar stanica. Srećom, naše stanice su programirane za ovu vrstu komunikacije i mogu izvršiti promjene u djeliću sekunde kad je to potrebno.

Iako su izrazito sićušna biomagnetska polja tijela, mjerena su tehnikama uključujući magnetoencefalografiju (MEG) i magnetokardiografiju (MCG). Ovim tehnikama mjere se magnetska polja proizvedena električnom aktivnošću u tijelu. Nalazi objektivnim osnovnim istraživanjima ovih endogenih polja služe za određivanje njihovih veličina ali i dovode do razvoja novih neinvazivnih sredstava za mjerenje stanične funkcije. Ovo je klinički korisno za pomoć u liječenju mozga i srca.

 

Stanice obično prolaze kroz najmanje 7000 kemijskih reakcija u sekundi, što je pokazatelj složenog i kontinuiranog procesa koji je uključen u prilagodbu. Ova razina složenosti nadilazi opseg jednostavne biokemije. Korištenjem elektromagnetske stimulacije, moderne mjerne tehnike povećale su razumijevanje elektromagnetske biokomunikacije koja omogućuje koordinaciju živog sustava.
Električna aktivnost tijela odvija se ponajprije u staničnoj membrani. Izuzetno je važno da stanična membrana održava odgovarajući “naboj” ili napon. Zdrava stanica ima trans membranski potencijal od oko 80 ili 100 mili volta. Stanica raka, za usporedbu, ima trans membranski potencijal koji iznosi čak 20 ili 25 milivolta. Kada stanica postane oštećena ili bolesna, napon membrane opada, uzrokujući povećani napon u unutrašnjosti stanice. Kada je napon membrane nizak, membranski kanali ne mogu pravilno funkcionirati, što dovodi do domino učinka djelovanja koje uzrokuju bolest.

 

Stanična membrana je tu da zaštiti sadržaj stanice, ali i da djeluje kao svojevrsni vratar – otvara i zatvara kanal (poput vrata) kroz koje mogu prolaziti ioni. Ti se kanali ponekad nazivaju i “pumpe”.
Sama stanična membrana ima napon koji se naziva „potencijal“ (ili membranski potencijal, ili trans membranski potencijal). Membranski potencijal odnosi se na razliku u električnom naboju između unutarnje i vanjske stanice. Kanali u membrani otvaraju se ili zatvaraju na temelju polariteta membrane. Kad su kanali zatvoreni, stanična membrana je u svom “potencijalu mirovanja”, a kad je otvorena, to je njezin “akcijski potencijal”.

 

Zaključak

Zahvaljujući sastavnim dijelovima kose, posebno željezu, možemo pristupiti mnogim skrivenim zdravstvenim podacima. Naši uzorci kose jedinstveni su bio indikatori koji mogu otkriti nedostatke minerala, prisutnost teških metala i drugih toksičnih elemenata, kao i intoleranciju na hranu i / ili preopterećenje hranjivim tvarima. Nadalje, mogu odrediti koji su dodaci najbolji za potporu vašem zdravlju, na primjer homeopatski i Bachovi lijekovi za cvijeće ili vrste esencijalnih ulja.

Pogledajte kratki video o ovoj temi na Plasma Saal YouTube kanalu

Saznajte više klikom na www.plasmasaallab.com 

 

  

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hair

https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron

https://blog.viviscal.com/understanding-what-hair-is-made-of/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ferromagnetism

https://www.drpawluk.com/education/magnetic-science/biomagnetic-fields/

https://www.sciencelearn.org.nz/resources/1010-does-blood-have-magnetic-properties

https://plasmasaallab.com

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-iron-per-day#recommendations